11.07.2024 | ה תמוז התשפד

לימודי מדעי המוח: לפענח את הקוגניציה האנושית

בר-אילן חלוצת לימודי מדעי המוח בישראל, מציעה תוכניות לימוד מתקדמות עם שילובים דו-חוגיים, ריטריט שנתי, שיתופי פעולה מחקריים בחו"ל וגם אפשרות להמשיך ללימודי רפואה

מדעי המוח

תחום מדעי המוח נמצא בחזית המדע, ומאפשר לחקור את המוח בצורה מדויקת יותר מאי פעם, כולל צפייה בזמן אמת בפעילות המוח דרך MRI  או EEG כדי לבדוק תגובות לגרויים שונים. לימודי מדעי המוח מוכוונים להבנת המבנים והתהליכים המורכבים של המוח האנושי. מדע זה הינו רב תחומי, ומשלב נוירולוגיה, פסיכולוגיה, ביולוגיה, מדעי המחשב והנדסה, אנטומיה ופיזיולוגיה של המוח, נוירוביולוגיה, נוירוכימיה, ותהליכים קוגניטיביים, כדי לחקור את התפקודים המוחיים ואת הקשר שלהם להתנהגות, לתפיסה, לרגשות ולמחלות.

הסטודנטים רוכשים כלים למחקר מתקדם, כמו שיטות דימות מוחי, ניתוח נתונים סטטיסטי, ושימוש במודלים חישוביים להבנת תפקודי המוח. הלימודים משלבים בין תיאוריה למחקר מעשי, והסטודנטים מתנסים בעבודה במעבדות מתקדמות ובמחקרים קליניים.

היישומים של מדעי המוח הם רבים ומגוונים. התחום תורם להבנת מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר, פרקינסון, ואפילפסיה, וכן לפיתוח טיפולים חדשניים לשיפור התפקוד המוחי. בנוסף, מחקרי מדעי המוח מסייעים בפיתוח טכנולוגיות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, ממשקי מוח-מחשב, וטכנולוגיות לשיקום נוירולוגי.

בוגרי לימודי מדעי המוח יכולים להשתלב במחקר אקדמי, תעשיית הביוטכנולוגיה, תעשיית התרופות, והתחום הרפואי. בנוסף, ישנן אפשרויות תעסוקה בתחומי ההייטק והפיתוח הטכנולוגי, במיוחד בפיתוח יישומים מבוססי בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות אחרות.

אוניברסיטת בר-אילן היתה הראשונה להקים תכנית לימודים בתחום מדעי המוח בארץ, בהובלת פרופ' הבלס, שהיה החלוץ בחקר המוח בישראל. במהלך התואר הראשון, הסטודנטים משתתפים בפרויקטים מחקריים ומקבלים הדרכה מקצועית ממיטב המומחים בתחום. נושא התכנות נוכח בכל תכניות לתואר הראשון, ומוצע בין השאר תואר דו-חוגי עם מדעי המחשב, שהוא מסלול מאד מבוקש, המאפשר להתעמק בתחום החישובי. בחלק מהמסלולים לתואר ראשון יש גם אפשרות להמשיך לתכנית 4-שנתית בתחום הרפואה באוניברסיטה.

בתארים המתקדמים, קיים ריטריט שנתי בו הסטודנטים מציגים את המחקרים שלהם כדי לתרגל יכולות של הצגה ופיתוח שיתופי פעולה מדעיים. האינטראקציה בין הלומדים לתואר ראשון לבין הלומדים לתארים מתקדמים היא מרכיב חשוב בלימודים, המאפשר שיתוף ידע וניסיון בין הסטודנטים הנמצאים בשלבים השונים. תוכנית המצוינות היוקרתית בתחום מדעי המוח, כוללת פעילויות העשרה, פאנלים מקצועיים, הדגמת יכולות מדעיות בהשתתפות בני המשפחה, והצגת מחקרי הסטודנטים בכנס שנתי.

הסגל במרכז הרב-תחומי לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן ידוע בגישתו הפתוחה והזמינה לסטודנטים - אין שעות קבלה מוגדרות, והדלתות תמיד פתוחות לתמיכה וסיוע בכל צורך, כך שנוצרת תחושה של משפחה אחת גדולה.

לתוכניות הלימוד במחלקה למדעי המוח

עוד כתבות שיעניינו אותך