מלחמת העולם השלישית כבר כאן?
המאבק הסמוי בין מדינות דמוקרטיות ולא דמוקרטיות משנה את חוקי המשחק הגלובליים. חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג מנתח את קריסת הסדר העולמי, וממקם בעין הסערה את ישראל

אנו חיים בתקופה היסטורית ומלאה באתגרים העומדים לא רק בפני ישראל – אלא בפני העולם הדמוקרטי כולו. כך אומר חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, מהפקולטה לחינוך של אוניברסיטת בר-אילן. לדבריו, אנו עדים לקריסתו של הסדר העולמי שנוצר לאחר מלחמת העולם השנייה. "ארצות הברית השקיעה טריליוני דולרים בבניית פלטפורמה גלובלית לסחר ושיתוף פעולה, אך כעת אנו רואים מדינות רבות חוזרות ללוקליות ומתארגנות בצירים חדשים" הוא מסביר.
פרופ' פסיג מזהה שני צירים עיקריים מתגבשים: האחד כולל את סין, רוסיה, איראן וצפון קוריאה, והשני את המדינות המערביות. מאחורי התמורות הגיאופוליטיות הללו מסתתר מאבק אידיאולוגי עמוק בין מדינות דמוקרטיות ולא דמוקרטיות. "מדינות כמו רוסיה וסין מאמינות שדמוקרטיה היא אסון לאנושות. הן רואות בחופש הפרט ובזכויות האדם איום על הסדר החברתי ועל יציבות המשטר", הוא אומר. "מדינות אלה מנסות לערער את המדינות הדמוקרטיות באמצעות אסטרטגיות מתוחכמות, הן משתמשות בחדשות כזב, ברשתות חברתיות ובמניפולציות מידע כדי לפרק את האמון בין האזרחים לבין הממשל והצבא במדינות דמוקרטיות. זוהי מלחמה חדשה, שבה הקרב מתנהל על דעת הקהל ועל לכידות חברתית."
ישראל, לדברי פרופ' פסיג, נמצאת בעין הסערה הזו. "אנחנו חלק מהציר המערבי המתגבש ומשחקים תפקיד חשוב בהסכמי אברהם ובארגון הציר המזרח תיכוני. אבל בדיוק בגלל זה, אנחנו גם יעד לאותן טקטיקות של פירוק אמון. מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר היא דוגמה מובהקת לניסיון לערער את אמון הציבור בצבא ובממשלה". עם זאת, לדעת פרופ' פסיג, האתגר המרכזי של ישראל הוא פנימי. "החלוקה למגזרים שונים - דתיים, חילונים, ערבים וכו' - מחלישה אותנו. היא הופכת אותנו לפגיעים יותר לניסיונות פירוק מבחוץ. הפתרון טמון ביצירת בסיס ידע משותף לכל הקבוצות בחברה. אנחנו חייבים לבנות מערכת חינוך אחידה יותר, שתיצור שפה משותפת והבנה הדדית בין כל חלקי החברה הישראלית, ותסייע בהטמעת שינוי תפיסתי עמוק בחברה הישראלית. אנחנו צריכים להבין שהאחדות שלנו היא לא רק עניין של סולידריות חברתית - אלא גם נכס אסטרטגי ברמה הלאומית והבינלאומית".
עם זאת, פרופ' פסיג אופטימי, וסבור שניתן לנצל את המשבר הנוכחי כמנוף לשינוי. "יש פתגם יפני שאומר: ''אוי לו למי שמאבד את ההזדמנות שנוצרת ממשבר'. ישראל והעולם הדמוקרטי ניצבים אמנם בפני אתגרים משמעותיים, אך עם הבנה נכונה של המצב וצעדים נכונים - ניתן לא רק להתמודד עם אתגרים אלו, אלא אף לצאת מהם מחוזקים. העתיד לא נקבע מראש – הוא תוצאה של הבחירות והפעולות שלנו, וכרגע, הבחירה בידינו. זו, לדעתי, השעה של ישראל להשתנות ולבנות עתיד טוב יותר. אנחנו נמצאים בצומת דרכים היסטורי, הבחירות שנעשה עכשיו יעצבו לא רק את עתידה של ישראל, אלא גם את מקומה בסדר העולמי החדש שמתהווה".
לתוכניות הלימוד בפקולטה לחינוך
האזינו לפרקים נוספים בפודקאסט בר-דעת בספוטפיי, ובערוץ היוטיוב.
רוצים שנעדכן אתכם בכל פעם שמתפרסם פודקאסט חדש? הצטרפו לערוץ בר-דעת בווטסאפ