בר-אילן בחזית המאבק העולמי בשינויי האקלים
מענקי מחקר בסך 24 מיליון שקל יקדמו את מחקרו של פרופ' דורון אורבך לפיתוח סוללות מתקדמות לאגירת אנרגיה בת-קיימא ואת מחקרו של ד"ר תום גורן שיסייע בהתמודדות עם תופעות אקלים קיצוניות

האם סוללות נתרן ישחררו אותנו מהתלות בליתיום היקר והמתכלה? האם אפשר לדעת כיצד גל חום קיצוני באסיה ישפיע על שיטפונות באירופה? שני פרויקטים מחקריים של מדענים מאוניברסיטת בר-אילן החותרים להוביל שינוי של ממש באיכות החיים והסביבה על פני כדור הארץ, זכו לאחרונה למענקי מחקר מהמועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) בהיקף כולל של כ-24 מיליון שקל.
אוצר בים שלנו: הפתרון למשבר הליתיום העולמי
"אילו היה מספיק ליתיום בעולם, היינו פותרים כבר את רוב אתגרי האנרגיה," אומר פרופ' דורון אורבך, מומחה עולמי שפרסם מעל 800 מאמרים בתחום, המוביל בימים אלה קונסורציום של 17 חוקרים משבעה מוסדות אקדמיים. מאגד החוקרים שהוא עומד בראשו, זכה במענק מרשים של 18.2 מיליון שקל מהמועצה להשכלה גבוהה למטרה אחת: למצוא את התחליף המתאים לליתיום המתכלה.
המחקר אותו מוביל פרופ' אורבך מתמקד בפיתוח סוללות המבוססות על נתרן וברזל, בדרכים יעילות למחזר את סוללות הליתיום הקיימות - צעד חשוב בדרך לאנרגיה ירוקה ובת-קיימא. הסוללות שמפעילות את הטלפון בכיסכם ואת המכונית החשמלית בחניה תלויות בליתיום - מתכת נדירה שמשאביה בכדור הארץ הולכים ומתדלדלים. והפתרון? פרופ' אורבך מצביע על האוצר שנמצא ממש מתחת לאפנו: "הנתרן נמצא בשפע באדמה ובים, וכמותו בעולם כמעט בלתי מוגבלת."
כשגל חום בסין משפיע על שיטפון בגרמניה
קבוצת המחקר בראשות ד"ר תום גורן קיבלה אף היא מהמועצה להשכלה גבוהה מענק של 5.6 מיליון למחקר שעשוי לשנות את האופן שבו אנו מבינים אירועי אקלים קיצוניים. "יש לנו מערכת אקלים אחת, גלובלית ומורכבת," מסביר ד"ר גורן. "אירוע במקום אחד משפיע על אירוע במקום אחר, לפעמים במרחק של אלפי קילומטרים." החוקרים במעבדה של ד"ר גורן משתמשים בשיטות מתקדמות מתורת הרשתות כדי לחשוף את הקשרים הסמויים בין תופעות אקלימיות, כמו סופות ושיטפונות ברחבי העולם.
המחקר שלו אף הולך צעד נוסף קדימה ומבקש לסייע לאנושות לצמצם את הנזק שנגרם מאותם אירועי מזג אוויר קיצוניים. "אנחנו בוחנים גם פתרונות הנדסיים מהפכניים, כמו הבהרת עננים מעל האוקיינוסים כדי שיחזירו יותר קרינה לחלל ויפחיתו את הטמפרטורה העולמית," אומר ד"ר גורן. " השאלה היא - האם התערבות כזו במקום אחד עלולה ליצור אסונות במקום אחר".
מחקרים אלה מציבים את אוניברסיטת בר-אילן בחזית החדשנות העולמית בתחומי אקלים ואנרגיה, ומציעים תקווה אמיתית במאבק הגלובלי נגד שינויי האקלים - עם פתרונות מעשיים שיכולים לשנות את העתיד של כולנו.