Skip to main content
20.04.2025 | כב ניסן התשפה

לחיות טוב, ויותר

זו המטרה של Sirtlab, סטארט-אפ ישראלי חדשני המפתח תרופה שתאריך את תוחלת החיים בכ-30%

תמונה
The Pill That Could Change Everything

"האנזים SIRT-6  לא רק עוזר לנו לחיות יותר זמן, הוא עוזר לנו לחיות טוב יותר," אומר פרופ' חיים כהן, ממייסדי חברת הסטארט אפ Sirtlab והמדען הראשי שלה. "הצלחנו להעלות את רמות ה-SIRT-6 בנבדקים מבוגרים לרמות הנצפות בדרך כלל אצל פרטים צעירים בהרבה, והתוצאות מדהימות." 

האנזיםSIRT-6  (סירטואין-6) מצוי בשנים האחרונות במוקד תשומת הלב של חוקרי הזדקנות. זהו חלבון מקבוצת הסירטואינים המשחק תפקיד מפתח בוויסות תהליכי תיקון DNA, חילוף חומרים ותגובות דלקתיות בגוף. מחקרים הראו שרמות נמוכות של SIRT-6 קשורות להזדקנות מואצת, בעוד שהגברת פעילותו עשויה לעכב תהליכי הזדקנות ולהאריך את תוחלת החייםפרופ' כהן העומד בראש מרכז סגול לחקר ההזדקנות הבריאה, בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי הפעילות המוגברת של SIRT-6 משפיעה על שיפור הזיכרון, תפקוד כבד טוב יותר, ואפילו צמיחה מחודשת של שיער. "במחקרים שלנו, בעלי חיים מבוגרים עם פעילות SIRT-6 מוגברת תפקדו באותה רמה כמו הצעירים, הן מבחינה פיזית והן מבחינה קוגניטיבית."

ניסויים מוצלחים בבעלי חיים
הטיפול נמצא כיום צעד אחד לפני ניסויים בבני אדם. עד כה, התוצאות בבעלי חיים היו מבטיחות: נבדקים מבוגרים לא רק חיו זמן רב יותר אלא הראו רמות אנרגיה, ביצועים פיזיים ותפקודי גוף דומים לאלו של צעירים
"אנחנו מקווים שנוכל לתרגם את ההצלחה הזאת גם בבני אדם," אומר פרופ' איתן פרידמן, מנהל אונקוגנטיקה במרכז הרפואי אסותא. "אם הניסויים הקליניים הקרובים יאשרו את התוצאות האלה, זה עשוי להיות הגורם שישפיע על כל המחקר בתחום. אני אופטימי."

חברת הסטארט אפ Sirtlab גייסה עד כה מיליוני דולרים וכבר החלה להאיץ את תהליך הפיתוח. כעת היא מתכננת לגייס מימון נוסף באמצעות פלטפורמת ההשקעות PeopleBiz. המנכ"ל בועז משעולי מדגיש את החשיבות הגלובלית של המחקר: "אנחנו מאמינים שהטיפול הזה יכול לתרום משמעותית לבריאות האדם בעתיד, אבל עלינו להשלים בדיקות בטיחות נוספות בבעלי חיים לפני שנעבור לניסויים קליניים."

תאריך יעד לשיווק - 2028
אם הכול ילך לפי התוכנית, ניסויים בבני אדם יחלו בעוד כשנה וחצי, והתרופה עשויה להגיע לשוק הישראלי תוך שלוש שנים. "התרופה הזו אינה עוסקת באלמוות," מסבירה ד"ר חגית עשוש, סמנכ"לית המחקר והפיתוח ב- Sirtlab. "מדובר בדחיית הופעתן של מחלות הקשורות לגיל ושיפור איכות החיים בשנים המאוחרות. המטרה שלנו היא להאט את ההזדקנות עצמה." 

עם זאת, ולמרות הצלחת הניסויים המבטיחים, פרופ' פרידמן מזכיר כי מדובר רק בגורם אחד המשפיע על הזקנה. "על סמך ניסיון העבר, קשה להאמין שמיקוד באנזים או מולקולה בודדת יכול לשנות כל כך דרסטית את תוחלת החיים האנושית. אבל אם זה יוכח, זו תהיה מהפכה של ממש."

לצפייה בכתבה על המחקר ששודרה בערוץ 13