Skip to main content
02.01.2020 | ה טבת התשפ

השופט חנן מלצר בכנס באוניברסיטה: "בעקבות הפעילות במערכות הבחירות בישראל, פייסבוק תקים בית דין פרטי בו יוכלו להשיג על פרסומים בזמן מערכת בחירות"

השופט חנן מלצר, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-21 וה-22, התייחס (ד') לפעילות ועדת הבחירות מול פייסבוק וגופי המידע הגדולים בעולם וכן להפצת הפייק ניוז ברשתות החברתיות בזמן מערכות הבחירות.

תמונה
פרופ אורן פרז

השופט חנן מלצר, המשנה לנשיאת בית המשפט העליון ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-21 וה-22, התייחס (ד') לפעילות ועדת הבחירות מול פייסבוק וגופי המידע הגדולים בעולם וכן להפצת הפייק ניוז ברשתות החברתיות בזמן מערכות הבחירות. את הדברים אמר בכנס בנושא "דיני בחירות בעידן הדיגיטלי" שערכה הפקולטה למשפטים: "בעקבות ההחלטות והפעילות שלנו כאן במערכת הבחירות בישראל, בפייסבוק העולמית עשו חושבים והחליטו על הקמת בית דין פרטי בינלאומי שבפניו ניתן יהיה להשיג על פרסומים בכלל ובתקופת בחירות בפרט שיעבוד על פי המודל שפעל בבחירות בישראל.

עוד דיבר השופט מלצר באשר לחקירת החשדות לזיופים בבחירות ועל הניסיונות השונים לשבש את טוהר הבחירות.

באירוע נערך גם מושב בנושא דיני תעמולת בחירות בעידן הדיגיטלי בו התייחסה מהמכללה למנהל לניסיונות להביא לחקיקה חדשה בנושא "לאחר בחירות 2015 השתתפתי בוועדת בייניש שניסחה המלצות בנושא חוק התעמולה. הועדה הייתה קטנה ויעילה עם המלצות פשוטות לשינוי החוק שיתאים גם לימים אלו אבל עד היום הכנסת לא הרימה את הכפפה. כמעט הגיעו לחקיקה בנושא אבל היו סעיפים שהפריעו לפוליטיקאים, בעיקר בנוגע לשקיפות, סקרים ותעמולת בחירות. כל ההצעות לא התקבלו ולכן גם למערכת הבחירות הקרובה נלך עם חוק תעמולה משנת 1959".

פרופ' קרין נהון מהמרכז הבינתחומי ונשיאת איגוד האינטרנט הישראלי התייחסה להתערבות בהפצת הפייק ניוז: "השאלה היא איפה מתערבים בחופש הביטוי. הנטייה כמובן שלא להתערב כי אנחנו חיים בדמוקרטיה. צרך לשמור על חופש הביטוי השאלה היא איזה חופש ביטוי. יש חופש ביטוי לדבר אבל גם היכולת להישמע על ידי אחרים. יכול להיות שכאן טמונה נקודה שניתנת לאסדרה".

במושב בנושא טוהר הבחירות ומצלמות בקלפי אותו הנחה ד"ר איתי בר סימן טוב מהפקולטה למשפטים, הציג ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת את עמדתו בעד הצבת המצלמות: "העמדה שלנו הייתה שנכון נורמטיבית ומשפטית לאפשר לכל חבר ועדת קלפי או משקיף להפעיל מצלמה באמצעותה יוכל לפקח על טוהר הבחירות".

מולו הציג עו"ד תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון את עמדת הנגד "כל ההצעה תפקידה היה לטרלל את המערכת. הקלפי הוא מתחם קדוש בו נמצא רק אזרח מצביע והאזרחים המותרים לפי חוק. הוראות החוק ברורות וקובעות מי מותר לו להסתובב במקום. צילום מצביעים על ידי אותם אנשים לא קיים ולכן זו הפרה של הוראות החוק ולכן אסורה".