Skip to main content
12.05.2020 | יח אייר התשפ

מחקר חדש חושף: ירידה משמעותית של חולי סרטן בצריכת שירותי בריאות, במהלך מגיפת הקורונה

למרות החשיבות הגבוהה של המשך צריכת שירותי בריאות של חולי סרטן גם במהלך מגיפת הקורונה, מחקר חדש שנערך בקרב 200 חולי סרטן מרחבי הארץ חושף כי חלה ירידה משמעותית בצריכת שירותי בריאות.

תמונה
ד"ר שירי שנאן-אלטמן

למרות החשיבות הגבוהה של המשך צריכת שירותי בריאות של חולי סרטן גם במהלך מגיפת הקורונה, מחקר חדש שנערך בקרב 200 חולי סרטן מרחבי הארץ חושף כי חלה ירידה משמעותית בצריכת שירותי בריאות. במחקר נמצא כי חולי סרטן מדווחים על ירידה משמעותית בקשר עם רופא משפחה, רופא אונקולוג ואחות מטפלת מאז פרוץ הנגיף בישראל. המחקר נערך ע"י ד"ר שירי שנאן-אלטמן, בית הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר-אילן, ד"ר ענבר לבקוביץ, מרצה בכירה,הפקולטה ללימודים מתקדמים, מכללת אורנים וגיא תבורי, עובד סוציאלי, מנכ"ל הקרן ע"ש רות ורובל.

88% מחולי הסרטן דיווחו כי הם חוששים במידה גבוהה להידבק בנגיף הקורונה במידה ויפנו למערכת הבריאות וכ- 30% מהחולים ביטלו תור שנקבע להם בשירותי בריאות מתוך חשש להידבק בנגיף. החולים ציינו כי מה שהיה גורם להם לפנות לקבלת שירותי בריאות בתקופת נגיף הקורונה הם תורים במרחבים פתוחים, מרפאה אונקולוגית מבודדת, שירותים טלפוניים/און-ליין, מידע על אופן ההתמגנות של הצוות המטפל ויותר הסברה על נגיף הקורונה ביחס למצבם הרפואי.

נמצא כי הידע של החולים בנוגע לנגיף הינו גבוה ביחס לאוכלוסיה הכללית וככל שלחולים יש יותר ידע כך הם פונים יותר לשירותי בריאות. מעל 75% ציינו כי הם יודעים במידה גבוהה כיצד נדבקים בנגיף; מה הם תסמיני הנגיף; כיצד מאבחנים את הנגיף; אלו אנשים נמצאים בסיכון להידבק בנגיף; מה ניתן לעשות על-מנת להימנע מהדבקה בנגיף ולאן להפנות אדם החשוד שחלה בנגיף.

בנוגע להתנהגות ביחס לנגיף הקורונה, נמצא כי מעל 80% מהחולים מקפידים על רחיצת ידיים עם מים וסבון או בחומר חיטוי על בסיס אלכוהול; נמנעים מקשר הדוק עם אנשים הסובלים מתסמינים כגון שיעול התעטשות או נזלת; מקפידים על שיעול ועיטוש למרפק או למטפחת חד- פעמית וכן על מרחק של 2 מטרים מאנשים הסובבים אותם מחוץ לבית.

המשך צריכת שירותי בריאות גם בזמן התפרצות נגיף הינה קריטית בייחוד לחולי סרטן הנמצאים בסיכון גבוה לתחלואה וסיבוכים מנגיף הקורונה. המחקר הזה ייחודי משום שנעשו מחקרים בנושא עמדות ורגשות הציבור - אבל על אוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה לחלות בנגיף הקורונה כדוגמת חולי סרטן, טרם נערך מחקר. אנשי מערכת הבריאות קוראים לחולים כרוניים ולמי שצריך שירותי בריאות שיפנה למערכת אך טרם נערך מחקר שבדק את התופעה ואת הגורמים המסבירים אותה. מדובר בעצם באנשים חולים הנמצאים בסיכון גבוה הזקוקים למענים ייחודים בתקופת נגיף הקורונה. נתוני המחקר קוראים לראשי מערכת הבריאות להבין את צרכיהם היחודיים של החולים הכרוניים בזמן המגיפה ולדאוג להם.