חוקרים מהתכנית לגרונטולוגיה באוניברסיטת בר-אילן: שליש מהקשישים חוו בדידות בזמן הסגר
למרות שמדיניות הבידוד החברתי חשובה במניעת התפשטותו של נגיף הקורונה, הבידוד והבדידות שהוא גורם בעלי השפעות קשות על מצבם הנפשי של הזקנים.
למרות שמדיניות הבידוד החברתי חשובה במניעת התפשטותו של נגיף הקורונה, הבידוד והבדידות שהוא גורם בעלי השפעות קשות על מצבם הנפשי של הזקנים. מחקר חדש שבוצע ע''י חוקרים באוניברסיטאות בר-אילן וחיפה קושר בין בדידות בזמן מגפת הקורונה ועלייה בסימפטומים פסיכיאטריים בקרב קשישים, כולל סימפטומים של חרדה, דיכאון וסימפטומים נוספים העולים בעקבות חשיפה למצבים טראומטיים. הממצאים פורסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי American Journal of Geriatric Psychiatry.
"האופן בו זקנים תופסים את גילם ואת תהליך ההזדקנות בעל השלכות משמעותיות יותר להתמודדותם ולרווחתם מאשר גילם הכרונולוגי", אומר פרופ' עמית שרירא, מהתכנית לגרונטולוגיה בחוג המשולב למדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן. המחקר בוצע בהובלתו ובשיתוף פעולה עם פרופ' אהוד בודנר וד''ר יעקב הופמן מאוניברסיטת בר-אילן ועם פרופ' יובל פלגי מאוניברסיטת חיפה.
277 מבוגרים וקשישים (גיל 60 עד 92) מילאו סקר מקוון בזמן הסגר. אלה עיקרי המחקר:
59% חשו שחסרה להם חברה.
31% חשו שהם מחוץ למעגל החברתי שלהם
31% חשו בודדים.
7% סבלו מסימפטומים של חרדה ברמה גבוהה.
7% סבלו מסימפטומים של דיכאון ברמה גבוהה.
21% סבלו מסימפטומים של טראומה ברמה גבוהה .
בקרב אלו עם בדידות נמוכה: 17% סובלים מסימפטומים כלשהם ברמה גבוהה.
בקרב אלו עם בדידות גבוהה: 42% סובלים מסימפטומים כלשהם ברמה גבוהה /
73% מרגישים צעירים מגילם.
22% מרגישים בגילם.
5% מרגישים מבוגרים מגילם.
בקרב אלו שמרגישים צעירים מגילם או בגילם: 24% סובלים מסימפטומים כלשהם ברמה גבוהה.
בקרב אלו שמרגישים מבוגרים מגילם: 64% סובלים מסימפטומים כלשהם ברמה גבוהה.
המחקר התמקד באנשים בני 60 ומעלה, המהווים קבוצת גיל הנמצאת בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בריאותיים על רקע הדבקות בנגיף הקורונה. לפיכך, רבים מהם ממשיכים לשהות בבידוד ארוך יותר יחסית לקבוצות גיל אחרות. החוקרים מצאו כי תחושות בדידות קשורות לסימפטומים פסיכיאטריים במיוחד בקרב זקנים שהרגישו מבוגרים מגילם הכרונולוגי (גיל סובייקטיבי מבוגר). לעומת זאת, זקנים שהרגישו צעירים מגילם (גיל סובייקטיבי צעיר) לא דיווחו על סימפטומים פסיכיאטריים בעקבות בדידות.
הממצאים עשויים לסייע בזיהוי זקנים הנמצאים בסיכון גבוה לפתח סימפטומים פסיכיאטריים על רקע בדידות בזמן מגפת הקורונה. בנוסף, הממצאים עשויים לסייע בתכנון התערבויות פסיכולוגיות מתאימות שיפחיתו תפיסות גיל שליליות ותחושות בדידות. לפיכך ממצאים אלה יסייעו לאתר ולסייע לזקנים במידה וידרשו להמשיך לשהות בבידוד עם הופעת גלים נוספים של הווירוס.