המרכז לערים חכמות: מרכז חדשנות דיגיטלית
המרכז לערים חכמות באוניברסיטת בר-אילן הוכר על ידי האיחוד האירופי כ-HUB לחדשנות דיגיטלית (DIH).
המרכז לערים חכמות באוניברסיטת בר-אילן הוכר על ידי האיחוד האירופי כ-HUB לחדשנות דיגיטלית (DIH). כיום בעולם יש כ-200 DIHs מרכזים בלבד בעלי מעמד פעיל דומה כאשר זהו המרכז הראשון והיחיד בישראל, המוכר על ידי הנציבות והיחיד בעולם, שמתמקד בערים חכמות.
מרכזי חדשנות (DIH) מסוג זה הם גופים המספקים לחברות ומיזמים מגוון שירותים המסייעים להם להפוך לתחרותיים יותר בשוק והכל תחת קורת גג אחת. בבדי לקבל את הכרה, המרכז נדרש להציג יכולות כגון גישה למומחיות טכנולוגית, ביצוע ניסויים, שירותי חדשנות, יעוץ פיננסי, הדרכה ופיתוח מיומנויות, הנדרשות לטרנספורמציה דיגיטלית מוצלחת.
פרופ' אריה צבן, נשיא אוניברסיטת בר-אילן: "מרכז ערים חכמות הוא חלק מחזון מרכזי האימפקט שאני מוביל כנשיא האוניברסיטה. מרכזי מחקר בהם חוקרים מדיספלינות שונות עובדים יחד כדי לפתור אתגרים משמעותיים של אזרחי מדינת ישראל והאנושות כולה. הודות לפעילות המרכז אוניברסיטת בר-אילן מתפקדת כמעבדה חיה של מיזמים ומחקרים אורבניים. ההכרה של האיחוד האירופי תאפשר לנו להמשיך ולהשפיע על החברה והסביבה בה אנו פועלים תוך גדי מחקר אקדמי פורץ דרך".
הנציבות האירופית השקיעה בחמש השנים האחרונות 500 מיליון יורו בפיתוח DIHs כדי להופכם למוקדי ידע ומובילי חדשנות באיזורים בהם הם פעילים. היא צפויה להמשיך להפנות משאבים כספיים כדי לשפר את היכולת שלהם להשפיע על האקוסיסטם היזמי סביבן. כבר היום ישנם קולות קוראים בתוכנית המסגרת למו"פ של האיחוד האירופי המחייבים השתתפות של גופים אלה. מגמה זאת צפויה להתחזק עם תכנית Horizon Europe שתחל ב2021 עם מתן עדיפות למרכזי החדשנות שברשת. השתתפות המרכז מאוניברסיטת בר אילן ברשת ה-DIH האירופאית פותחת עבורו כר נרחב לשיתופי פעולה. כבר בימים אלה עובד המרכז על פרויקטים בינלאומיים בזכות מעמד ייחודי זה.
בראש המרכז לערים חכמות בבר-אילן עומד פרופ' איל יניב, העומד בראש בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה. המרכז משמש נקודת מפגש בין חוקרים ומדענים ובין תושבי הערים, מקבלי החלטות וספקי פתרונות טכנולוגיים לעיר החכמה. קמפוס אוניברסיטת בר-אילן משמש כמעבדה חיה, ובה אפשר לבחון רעיונות של מדענים ומערכות של ספקי פתרונות על אוכלוסיית היעד. כמו כן, מתגבשים ומתפתחים שיתופי פעולה עם בעלי העניין השונים: עיריות, מדענים, תושבים, יזמים, ספקי פתרונות, רשויות. עם התפתחות המרכז, מותקנים הפתרונות החכמים בקמפוס עצמו והופכים אותו בהדרגה לקמפוס לחכם. המרכז פועל בשיתוף עם 20 ערים ורשויות ברחבי ישראל וכתריסר ערים בעולם.