עידן חדש בחקר ההתמכרויות: נחנך המרכז הטיפולי-אוניברסיטאי המשותף לאוניברסיטת בר-אילן ולארגון רטורנו
השבוע (ד', 09 בספטמבר 2020), התקיים טקס השקת המרכז הטיפולי–אקדמי הבינלאומי הראשון מסוגו המשותף לאוניברסיטת בר-אילן וארגון רטורנו. הטקס נערך בהשתתפות פרופ׳ יפה זילברשץ, ראש הות״ת, פרופ' אריה צבן נשיא האוניברסיטה, הרב איתן אקשטיין, מנכ"ל ומייסד הקהילה הטיפולית רטורנו ופרופ׳ נתי רונאל, ראש המרכז הטיפולי-אוניברסיטאי שיזם את הקמת המרכז.
אירוע ההשקה שהתקיים במרכז "רטורנו" ציין את תחילת שיתוף הפעולה בין הגופים ואת חניכתו של המרכז הטיפולי – אוניברסיטאי לחקר הטיפול, השיקום והמניעה של התמכרויות, הראשון מסוגו בעולם.
מטרות המרכז, כפי שהוצגו באירוע, הן יצירת ידע מדייק ומיטיב על הטיפול, המניעה וההתערבויות בשטח והנחלת הידע לציבור המטפלים בתחום ולחוקרים, וזאת מתוך עבודה משותפת, הדוקה ופורה של אקדמיה ושטח. המרכז יציע למידה רציפה של התהליכים הטיפוליים השונים תוך פיתוח של מדע הנתונים בקהילה הטיפולית באופן חדשני ופורץ דרך, מתוך כוונה לשפר את הצלחת השיקום ולטובת המטופלים ובני משפחותיהם. בנוסף, בדומה לבית חולים אוניברסיטאי, סטודנטים במקצועות טיפוליים שהם מאגר אנשי הטיפול לעתיד הקרוב, יוכלו לעבור הכשרה מודרכת ברטורנו ובכך ישפרו את מיומנותם המקצועית.
בימים אלו החלו שני הגופים בעבודה משותפת לבחירת נושאי המחקר הראשונים.
גישת המחקר המובילה בבר-אילן מתמודדת עם אתגרי העתיד, בשלבה תחומי ידע שונים העוסקים במחקר רב תחומי ומורכב, במטרה להביא לשיפור משמעותי בעולמנו. בהתאם לגישה חדשנית זו הוקמו באוניברסיטה מרכזי אימפקט מונעי אתגר בתחומים מגוונים,המרכז האוניברסיטאי בר אילן- רטורנו יהיה חלק מהם.
נשיא אוניברסיטת בר-אילן, פרופ' אריה צבן שיזם את הקמת מרכזי האימפקט באוניברסיטה:
"ברטורנו קיים ידע מקצועי מבוסס ניסיון, ובאקדמיה קיים הידע כיצד לחקור. שיתוף הפעולה החדשני רותם את הידע האקדמי לטובת הידע המקצועי, כך שבאופן ייחודי אנשי השטח יהפכו לחוקרים לכל דבר הלומדים ללא הרף את עבודתם וזוכים בהיזון חוזר רציף על תוצאותיה. ככה מייצרים השפעה משותפת על החברה ונותנים ערך.תוך כדי כך ייווצר מאגר ידע נרחב שיוכל לשמש אנשי מקצוע במקומות טיפוליים נוספים, בארץ ובעולם, וגם לעמוד לרשות חוקרים ותיאורטיקנים בתחום ההתמכרויות".
מדברי מנכ"ל ומייסד רטורנו, הרב איתן אקשטיין: ״את רטורנו הקמתי לפני 30 שנה במקסיקו, ומאז טיפול בהתמכרויות שונות הפך למטרה המרכזית בחיי. אני מאמין שלכל מכור מגיעה עזרה. שעם ההדרכה וההכוונה הנכונה ניתן לחזור לאורח חיים בריא ומשמעותי. כעת אני שמח לקחת את החזון צעד אחד קדימה ולהשיק את המרכז האקדמי-טיפולי הראשון מסוגו בעולם בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן. המרכז החדש שם לעצמו כמטרה לחבר בין עבודת השטח שלנו לבין החוקרים הבכירים באוניברסיטה כדי לשפר את המענה המקצועי וליצור מנגנונים של שיתופי פעולה רב תחומיים".
פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר הועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה: " הקמפוס העתידי, וליתר דיוק כאמור הקמפוס בהווה, חייב להשתנות. היצמדות לדוקטרינת מגדל השן תהפוך אותו ללא רלבנטי. ועל כן הדיכוטומיה חייבת להיעלם ומכאן ואילך הקמפוס אמור להמשיך ולקיים את יצר הסקרנות האנושית המחקרית ולאפשר את המחקר הבסיסי ולצד זה במקביל וביחד מתוך תפיסה של השלמה לפתוח את שעריו לחברה. הקמת מרכז האימפקט האוניברסיטאי רטורנו מגלמת בתוכה דוגמא אופטימלית לתהליך שחייבים לעבור המוסדות האקדמים. הוא משלב שיח מפרה בין האקדמיה לבין גוף שמטפל מקצועית בבעיית ההתמכרויות. לשם כך הוא מוביל את האקדמיה לשנס מתניים אינטרדיסציפלינריות הכוללות דיסציפלינות ממדעי החברה. וכל אלו משוחחים ומתכתבים עם מדעי הנתונים שמעבדים מידע שמתקבל ממחקרים בתחומים השונים בטיפול בהתמכרויות. תהליך זה הכרחי כדי לקדם מחקר פורה בתחום שיועיל לטיפול. במקביל כל המערכת האקדמית המשולבת הזו נפתחת, משוחחת עם מוקד הטיפול של עמותת רטורנו בשיח דו-כיווני: המערכת האקדמית שואבת ממנו ידע ישיר על התחום דרך הטיפול והמטופלים ודרך המטפלים שמשלבים ידיים עם הצוות האקדמי וכך מופרה המחקר בנושא. במקביל יכולה המערכת האקדמית לתת למרכז מחקרים עדכניים על שאלות מהשטח ולשפר באופן משמעותי את הטיפול בנושא ההתמכרויות"